37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Четвртак 25 07 2024
Ћирилица
Промените величину слова:
У плодној долини Западне Мораве, на падинама Гледићких планина (922 м) и Гоча (992 м), простире се општина Трстеник површине 448 км2 . На том простору, у 51 насељу живи близу 40 000 становника. Сам град се налази на десној обали Западне Мораве, на 172 м надморске висине. У граду и приградским насељима живи око 17 000 становника. Кроз град и општину пролази 21. меридијан, линија која нас симболички спаја са светом у простору и времену и поручује да смо географски, историјски и културни део Европе.
Thumbnail image
Мапа општине Трстеник
Археолошки локалитети Благотин и Страгари нам говоре да је још неолитски човек препознао и користио благодети овог краја за пољопривредну производњу. Локалитет Стражба датира из доба Римљана који су нам донели и за вечита времена оставили винову лозу. Из средњег века су нам остале бројне цркве и манастири, међу којима су најпознатији Љубостиња и Велуће. У последње време се из периода средњевековног мрака помаља град Грабовац-Јеринин град.
Савремено доба нам је оставило ''Прву петолетку'', индустријског гиганта, некада моћног, познатог и признатог широм света. Паланка са великим бројем занатлија и кафеџија педесетих година прошлог века постала је престоница хидраулике и пнеуматике. Данас је општина Трстеник препознатљива и по разноврсној и обимној повртарској производњи, по производњи воћног и лозног садног материјала и производњи минералне воде ''Мивела''.
Општина Трстеник је основна територијална јединица у којој грађани остварују своја права на локалну самоуправу. На територији општине, у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо. Општина има свој грб, заставу и крсну славу-Силазак Светог духа на апостоле-Тројице.
Општина располаже са преко 260 километара путне мреже. Око 2 километра од центра града је туристичко спортски аеродром. Изграђен је примарни регионални гасовод, а у току је припрема за израду секундарне гасоводне мреже. Највећи део општине је покривен фиксном телефонском мрежом и мобилном мрежом три оператера. Подручје града је покривено кабловском телевизијом и ефикасним интернет везама.
Наши преци су нам оставили огромно материјално, културно и духовно богатство али и обавезу да се о том богатству старамо и да својим наследницима оставимо више него што смо наследили.

Географски положај:
Централни део Србије, Западно Поморавље
Географска ширина: 43,5°  N
Географска дужина: 21° E
Округ: Расински
Површина општине: 448 км2
Надморска висина општине: 160 – 992 м
Надморска висина Трстеника: 171 м
Однос равничарског и брдско-планинског рељефа: 30:70 %
Клима: Умерено-континентална  
Број становника: 35.875 (попис 2022. године)
Просечна густина насељености: 80,07 ст/км2
Број сеоских насеља: 50
Број градских насеља: 1
Укупна дужина путева: 266 км
Пољопривредна површина: 28.144 ха
Површина обрасла шумом: 12 583 ха
Број основних школа: 8
Број средњих школа: 2
Број високих школа: 2