37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Среда 24 07 2024
Ћирилица
Промените величину слова:
Новооснованим предузетницима, пољопривредним газдинствима, микро и малим привредним друштвима старости до две године, као и свима који су заинтересовани за отпочињање сопственог бизниса и развој пословања, од 1.11.2019. године на располагању је нови национални „Програм промоције предузетништва и самозапошљавања“, који, као свеобухватна подршка, представља снажан развојни подстицај привреди Србије.

Овај Програм подршке који је усвојила Влада Србије проистекао је као резултат активности дефинисаних Меморандумом о сарадњи Владе Србије и Немачке развојне банке (KfW) из 2018. године. Реализоваће га Канцеларија за управљање јавним улагањима, у сарадњи са Министарством привреде и Фондом за развој, уз стручну подршку Немачке развојне банке (KfW) и Привредне коморе Србије као партнера у имплементацији. Укупна расположива средства за реализацију Програма износе 300.000.000,00 динара.


Програм промоције предузетништва и самозапошљавања обухвата све кључне аспекте подршке неопходне за успех старт ап пројеката – петодневну обуку за израду пословно – инвестиционог плана, повољне банкарске кредите код комерцијалних банака, партнера у пројекту, гаранцију за кредите банака партнера, бесповратна средства (грант) корисницима који успешно отплате кредит у износу до 20 одсто укупног инвестиционог улагања које се финансира у оквиру Програма (максималан износ бесповратних средстава 360.000,00 динара) Повољни банкарски кредити у максималном износу од 3.600.000,00 динара додељиваће се за финансирање инвестиција (набавку производне опреме, машина, постројења, садница, куповину или адаптацију пословног или производног простора) као и за обртна средства, уз повољне услове отплате и погодности у виду ниже каматне стопе која је фиксна у максималном износу до 5,99% на годишњем нивоу. Још једна од погодности за кориснике кредита је та да колатерал може бити само предмет финансирања као и да су максимални трошкови и накнаде које банка наплаћује кориснику кредита до 1% једнократно.

Циљ овог програма подршке, у којем су за партнерске банке изабране Raiffeisen банка, UniCredit Банка и Банка Поштанска штедионица јесте да допринесе стварању стимулативног амбијента за почетнике у пословању, унапређењу услова пословања у сектору ММСП и предузетништва и отварању нових малих и средњих предузећа и предузетничких радњи, у складу са стратегијом Владе Србије.

Држава је и до сада, у протеклих пар година, успешно подржавала почетнике у бизнису, што најбоље потврђује износ опредељених кредита и бесповратних средстава. Сада се по први пут у кредитирању почетника у бизнису укључују и комерцијалне банке чиме се значајно проширује доступност подршке. Овај програм нуди решење за пословне људе са добром пословном идејом који нису могли да испуне услове за финансирање пројеката.

Детаљне информације о Програму доступне су на сајту Министарства привреде, или путем мејла: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели . Контакт: Владимир Радовановић, саветник, Привредна комора Србије,

тел. 011 414 94 60.


Јавни позив можете наћи на овом линку.

Време

Трстеник
Кликните за детаљну прогнозу...