Промените величину слова:
"Најлепша парохијска црква у целој епархији. Јасан доказ побожности малог града Трстеника. Црква им може бити и понос и дика."
Св. Владика Николај

Црква Свете Тројице у Трстенику ( "Најлепша парохијска црква у целој епархији. Јасан доказ побожности малог града Трстеника. Црква им може бити и понос и дика." - Св. Владика Николај) налази се у самом центру града. Посвећена је Силаску Светога Духа. Саграђена је 1900. године на месту старе и скромније цркве, после дугогодишње борбе Трстеничана да добију цркву каква им приличи. Пројектант је био архитекта Душан Живановић, један од утемељивача националног стила српског градитељства с краја 19.века. Инспирисан манастирима моравске школе, Живановић гради цркву у неоморавском стилу.
Храм је једнокуполна грађевина са триконхосом у основи. Зидан је од беловодског пешчара, опеке и малтера. Велика је сличност са црквом краља Милутина у Хиландару.
Фасада је украшена по угледу на Лазарицу: слепим аркадама, розетама, монофорама, преплетима. Нарочито је богато украшен западни портал.
Непосредно после изградње цркве, додат је и звоник са сатом, који доминира градом и околином.
У цркви се чувају делови старог иконостаса из 1848. године, док је нови иконостас насликао академски сликар из Новог Сада, Воја Трифуновић, 1929-1930. године. Истичу се иконе Благовести на царским дверима, Богородица са Христом, Тајна вечера, Света Тројица и друге. Више од сто година црква је духовни стожер града, нарочито за време бројних ратова када је пружала уточиште становништву.
Од прославе стогодишњице цркве до данас, завршена је ограда и улазна капија у порту.
Значајан је духовни и просветитељски рад цркве у протеклом веку. Црквени хор «Бошко Југовић» са традицијом дугом преко 130 година прославио је име Трстеника широм Европе. Црква Свете Тројице важи за једну од најакустичнијих у Европи.