Промените величину слова:

Катића кућа
Kућа Петра Катића сматра се једном од најлепших кућа моравске Србије и заштићена је Законом о заштити културних добара Републике Србије. Први пут је стављена под заштиту државе првог реда још далеке 1947. године. Свакако, да је ово разлог више што привлачи не само посетиоце већ и бројне архитекте који су писали научне радове о њој.
Зграда у основи припада типу моравске куће са примесама оријенталног стила. Катић је трговао робом из Либана и Сирије одакле је вероватно и донет план куће. Грађена је од непечене цигле, тако да припада типу кућа-долмара. Складних пропорција, са спратом и два раскошна, симетрично положена и нешто истурена доксата, требало је да покаже углед и моћ њеног власника.У приземним собама биле су углавном пословне просторије Катићеве трговине, док су на спрату биле породичне и гостинске собе.
Подрум куће и већи део дворишта претворени су у ресторан националне кухиње. Кућа је у краћем периоду имала улогу галерије, док двориште често представља "сликарски атеље под ведрим небом " у време одржавања ликовних колонија.