37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Четвртак 09 07 2020
Ћирилица
Webp.net-gifmaker
call_s

sistem48app

stambene_zajednice

 

pecat

 

statut1

 

poslovnik

 

budze1t

 

sluzbeni_list

konkursi

zastita

sistematizacija

odluka

kodeks

izvestaj2019

 

spisak

 

vodna_knjiga

 
swirl 

zasticeni_kupac


swirl

zahtev_infor_javni_znacaj

swirl

 

tribina


stalna_konferencija_gradova_fb

pocetna1

Промените величину слова:
Полагањем венаца на споменик Радоја Раке Љутовца у Трстенику обележена је стогодишњица од подвига славног артиљерца из села Пољна код Трстеника који је 30. септембра 1915. године оборио први непријатељски авион у Првом светском рату.
cvece_m
Представници Војске Републике Србије
полажу цвеће 

Венце на споменик Раке Љутовца у Трстенику положили су представници локалне самоуправе, припадници 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства, представници Савеза бораца Трстеник и праунук Раке Љутовца, Звонимир Љутовац.

Подвиг Раке Љутовца важан је за српску историју, а посебно за историју Трстеника у коме је он рођен. Част ми је што ће Војска Србије посебним манифестацијама и у Крагујевцу и у Београду обележити 100 година од подвига овог значајног трстеничанина", рекао је Мирослав Алексић, председник Општине Трстеник.
predstavnici1_m
Представници општине Трстеник и Војске
Републике Србије 

Рака Љутовац није имао своје деце. Своју имовину оставио је потомцима своје браће. Његова родна кућа данас је у власништву његовог праунука, Звонка Љутовца који се и данас сећа приче о подвигу свог прадеде.

Нама као унучићима прадеда је делио лекцији понашања, сналажења и међу тим лекцијама била је и лекција како је постао херој. У војсци је прадеда имао чин нишанџије, када је налетела јединица за бомбардовање Крагујевца, он је уз помоћ кончића направио крст и нишанећи као птицу у лету оборио командни непријатељски авион. Он је умео у борби да се снађе у датом моменту и управо због тога се на нашој војној академији и на америчким универзитетима подвиг мог прадеде узима као добар пример", рекао је Звонко Љутовац.
potomci_m
Потомци Радоја Раке Љутовца полажу цвеће

Артиљерац и вишеструко одликовани српски војник, пореклом из села Пољна код Трстеника, Радоје Рака Љутовац 30. септембра 1915. године импровизованим противавионским топом са ватреног положаја на Метином брду изнад крагујевачког Војно-техничког завода оборио је први непријатељски авион у Првом светском рату. Авион је пао у главну градску улицу, недалеко од куће у којој је била смештена Врховна команда. Том приликом су погинули пилот авиона капетан Курт фон Шефер и официрски кандидат Ото Кирш. За овај подвиг Рака Љутовац је одликован Карађорђевом звездом са мачевима и унапређен у чин каплара.

У част подвига Раке Љутовца 30. септембар прославља се као Дан артиљериско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства Војске Србије.

trstenicani baner_levo_tot_gray Народни универзитет skgoGray
oup_baner_gray baner_levo_komstan Телевизија Трстеник baner_levo_direkcija
socijalaTSgray Народна библиотека domzdravlja scGray