37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Четвртак 09 07 2020
Ћирилица
Webp.net-gifmaker
call_s

sistem48app

stambene_zajednice

 

pecat

 

statut1

 

poslovnik

 

budze1t

 

sluzbeni_list

konkursi

zastita

sistematizacija

odluka

kodeks

izvestaj2019

 

spisak

 

vodna_knjiga

 
swirl 

zasticeni_kupac


swirl

zahtev_infor_javni_znacaj

swirl

 

tribina


stalna_konferencija_gradova_fb

pocetna1

Промените величину слова:
У Општини Трстеник данас је потписана  Европска повеља о родној равноправности на локалном нивоу. Европска повеља представља стратешки документ којим ће се Општина Трстеник руководити приликом израде локалног акционог плана за побољшање положаја жена  и родне равноправности. 
 
predstavnice_udruzenja_m sastanak_m potpisivanje_povelje_m
Представнице Координационог тела за родну равноправност,
удружења "Пешчаник" и канцеларије заштитника грађана


Састанак поводом потписивања Повеље


Потписивање повеље
Председник Општине Трстеник Мирослав Алексић изразио је задовољство што је имао прилику да буде потписник Повеље коју је претходно подржала локална Скупштина. 
 
Трудићемо се да овај документ, као и Стратегија чија нас израда очекује, не буду само потписана документа или мртво слово на папиру, већ да буду примењени и у пракси. Веома је важно да мушкарци и жене имају једнаке предуслове за остваривање људских права и да постоје једнаке могућности жена и мушкараца да учествују и допринесу културном, политичком, економском и социјалном развоју заједнице. Уз подршку Сталне конференције градова и општина, представника и представница невладиних организација сигуран сам да ћемо направити  корак више у овој области“, рекао је председник Општине Трстеник, Мирослава Алексић и додао да је због поражавајуће статистике насиља у породици и над женама неопходно да сви, а посебно доносиоци одлука, учине додатан напор и да се активније укључе у решавање овог проблема.
Према речима Славице Станојевић-Урошевић, активисткиње удружења жена „Пешчаник“ потписана Повеља имаће посебан значај за жене које живе у општини Трстеник.
 
Ово је значајан дан за све жене које живе у општини Трстеник. Потписивање Повеље подразумева да ће у наредне две године  Општина Трстеник израдити локални Акциони план који ће садржати приоритете које ће одредити становнице ове општине. Повеља је која је данас потписана је производ добре сарадње Комисије за родну равноправност Општине Трстеник, Мреже жена Расинског округа и удружења жена „Пешчаник“,рекла је Славица Станојевић-Урошевић.
 
Комисије за родну равноправност Општине Трстеник постоји од 2011. године. Према речима Софије Пантелић, председнице ове Комисије, до сада је на плану родне равноправности урађено доста, али овом телу и самој Општини Трстеник тек предстоји важан посао.
 
Пред нама је израда Акционог плана и обезбеђивање услова за његову примену у пракси, што представља озбиљан задатак за све који ће учествовати у овом процесу. За потписивање Повеље о родној равноправности велику подршку имали смо ос представница Канцеларије заштитника грађана, Координационог тела за родну равноправност, удружења жена "Пешчаник" и Удружења жена Расинског округа које су и данас биле присутне, али и од Сталне конференције градова и општина и Организације за европску безбедност и сарадњу и надамо се да ћемо такву подршку имати и у будућности,“ истакла је Софија Пантелић.
 
Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу 2006. Године усвојио је Савет европских општина и региона (ЦЕМР), као асоцијација локалних и регионалних власти из преко тридесет земаља Европе.

trstenicani baner_levo_tot_gray Народни универзитет skgoGray
oup_baner_gray baner_levo_komstan Телевизија Трстеник baner_levo_direkcija
socijalaTSgray Народна библиотека domzdravlja scGray