37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Четвртак 09 07 2020
Ћирилица
Webp.net-gifmaker
call_s

sistem48app

stambene_zajednice

 

pecat

 

statut1

 

poslovnik

 

budze1t

 

sluzbeni_list

konkursi

zastita

sistematizacija

odluka

kodeks

izvestaj2019

 

spisak

 

vodna_knjiga

 
swirl 

zasticeni_kupac


swirl

zahtev_infor_javni_znacaj

swirl

 

tribina


stalna_konferencija_gradova_fb

pocetna1

Промените величину слова:
fao_pomoc_m
Помоћ ФАО у виду пољомеханизације
 
За пет пољопривредних домаћинстава из општине Трстеник која су претрпела штете у мајским поплавама данас је стигла помоћ Европске уније у виду пољопривредне механизације. Данашња испорука пољопривредних машина коју спроводи Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО) представља део ширег програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији.
 
Прва помоћ Европске уније у Трстеник је стигла још у септембру прошле године. Помоћ пољопривредницима стизала је у виду воћних садница, сточне хране, семенског материјала, пластеника и система за наводњавање. 

Данас подељена пољопривредна механизација значајно ће допринети поновном покретању пољопривредне производње по коjoj је трстенички крај познат.
 
Трстенички пољопривредници имали су изузетни тешку годину. Помоћ која континуирано стиже од Европске уније помоћи ће да се наши пољопривредници лакше опораве од последица поплава и наставе са процесом производње. То је значајно не само за Трстеник већ и за друге градове у којима се производи трстеничких воћара и повртара цене и купују“, истакла је Јулија Јовановић, помоћник председника Општине и додала да су из Делегације европске уније имали разумевања и за произвођаче калемова који, у првом моменту, због специфичности своје производње, нису били на списку за помоћ Европске уније.
 
Процес производње калемова специфичан је и скуп и због тога је штета коју су калемари, у финансијском смислу, претрпели можда и највећа. О таквој штети и овом проблему разговарали смо са шефом делегације Европске уније Мајкл Давенпортом приликом његове посете Трстенику. Он и његов тим  разумели су проблем и упутили додатну помоћ у виду  система за наводњавање коју очекујемо у наредном периоду“, рекао је Јулија Јовановић.
 
Смиљанић Милутин, пољопривредник из села Богдања, који је као вид помоћи данас добио тракторску фрезу каже да није веровао да ће помоћ стићи.
 
Поштено, нисам веровaо да ћу добити помоћ. Сад имам свој стари трактор и нову фрезу која ће да ми олакша посао. За мене је ово много вредна помоћ и због тога се захваљујем и Европској унији и свима из Општине који су ме убедили да пријавим насталу штету“, рекaо је Смиљанић.
 
Средствима ЕУ организација ФАО до сада је помогла преко 1200 трстеничких пољопривредних домаћинстава. У оквиру данашње помоћи пољопривредници су добили тракторску фрезу, ротациони сакупљач сена, ротациону косачица, сетвоспремач, тракторски плуг и фрезу.

trstenicani baner_levo_tot_gray Народни универзитет skgoGray
oup_baner_gray baner_levo_komstan Телевизија Трстеник baner_levo_direkcija
socijalaTSgray Народна библиотека domzdravlja scGray