37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Четвртак 09 07 2020
Ћирилица
Webp.net-gifmaker
call_s

sistem48app

stambene_zajednice

 

pecat

 

statut1

 

poslovnik

 

budze1t

 

sluzbeni_list

konkursi

zastita

sistematizacija

odluka

kodeks

izvestaj2019

 

spisak

 

vodna_knjiga

 
swirl 

zasticeni_kupac


swirl

zahtev_infor_javni_znacaj

swirl

 

tribina


stalna_konferencija_gradova_fb

pocetna1

Промените величину слова:
babken_simonjan_m
Бабкен Симоњан
direktor_biblioteke_jefimija_dodeljuje_plaketu_grada_m
Директор библиотеке "Јефимија" додељује 
плакету града песнику Бабкен Симоњану 
У оквиру традиционалне културне манифестације „Јефимијини дани“ јуче је у већници Народног универзитета у Трстенику одржано књижевно вече на коме је о својим делима говорио јерменски песник, есејиста и преводилац Бабкен Симоњан. 
 
Симоњан је аутор девет књига песама, есеја и путописа.  На јерменски језик превео је значајна дела српске народне, класичне и савремене књижевности, а међу њима и „Похвалу кнезу Лазару“ монахиње Јефимије што је био и један од повода за позив на учешће на 28. манифестацији „Јефимијини дани“.
„Овакви сусрети и књижевне вечери обогаћују српско-јерменско пријатељство и пружају прилику да људи нешто више сазнају и о Јерменима и о Србима. Управо због тога сам прихватио позив да будем гост Трстеника  и обишао свето место где се упокојила монахиња Јефимија чију сам чудесну песму  „Похвалу кнезу Лазару“ пре 15 година превео на Јерменски језик“, рекао је Бабкен Симоњан.
 
У оквиру књижевне вечери приказан је и кратак филм о страдању Јермена, а аутор је говорио и о Косову и заједничкој судбини и крвавој историји Срба и Јермена као и о пријатељству ова два народа.
 
Српско-јерменско пријатељство траје већ скоро осам векова,а зачетник је био Свети Сва који је био у нашој историјској домовини где је видео наше храмове, културу и архитектуру и оданде је у Србију довео јерменске неимаре који су учествовали у изградњи српских цркава и манастира и због тога веома ценим наше пријатељске везе. Ја сам заправо оснивач српско-јерменских веза новијег времена“ додао је Симоњан.
 
Јефимијини дани“ настављају се сутра од 20:30 часова када ће у Музеју Народног универзитета бити представљен тематски зборник „Књегиња Милица- Монахиња Јевгенија и њено доба“. Зборник представља скуп научних радова са научног симпозијума одржаног у оквиру обележавања прошлогодишњих „Јефимијиних дана“. 
Централна манифестација „Јефимијиних дана“ одржаће се у суботу, 20. јуна у порти манастира Љубостиња, а "Похвалу кнезу Лазару" говориће глумица Уна Ђелошевић.  У делу програма „Песничка приношења“ учествоваће Иван Негришорац, Селимир Радуловић, Милица Јефтимијевић Лилић, Сунчица Денић, Мирослав Цера Михајловић, Живорад Недељковић и поменути књижевник Бабкен Симоњан коме је за допринос манифестацији „Јефимијини дани“ додељена Плакета града коју је уручио Верољуб Вукашиновић, директор Народне библиотеке „Јефимија“.

trstenicani baner_levo_tot_gray Народни универзитет skgoGray
oup_baner_gray baner_levo_komstan Телевизија Трстеник baner_levo_direkcija
socijalaTSgray Народна библиотека domzdravlja scGray