37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Понедељак 26 08 2019
Ћирилица
  
  
SRPSKI                                ENGLISH
Српски                           English

sistem48app

stambene_zajednice

 

pecat

 

statut1

 

budze1t

 

sluzbeni_list

konkursi

zastita

sistematizacija

odluka

kodeks

izvestaj

 

spisak

 

vodna_knjiga

 
swirl 

zasticeni_kupac


swirl

zahtev_infor_javni_znacaj

swirl

 

tribina


stalna_konferencija_gradova_fb

pocetna1

Промените величину слова:
jefimijini_dani_2015_2_m
Са свечаног отварања
"Јефимијиних дана 2015."
jefimijini_dani_2015_1_m
У Ликовном салону Дома културе у Трстенику отварањем постхумне изложбе слика и цртежа академске сликарке Невенке Рајковић и концертом музичког састава "Дуо модерато" отворени су  "Јефимијини дани",традиционална културна манифестација посвећена Јефимији Мрњавчевић.
 
Двадесет осме „Јефимијине дане“ отворио је председник Општине Трстеник, Мирослав Алексић.
 
Дела која су за Српску државу учиниле Јефимија и Милица не смемо заборавити, посебно ми који живимо у Трстенику, јер су ове две храбре и часне жене, након смрти Лазара, а у најтежим тренуцима за Србе и Србију управљале земљом.  Кроз сећање на Јефимију и Милицу сећамо се и учимо о Србији, Косову и о себи. Да бисмо данас знали куда идемо и шта желимо, морамо пре свега да знамо ко смо и где су нам корени. Да бисмо доносили одлуке о будућности  Косова морамо да се присетимо прошлости ове свете земље у којој су велику улогу имале Јефимија и Милица. „Јефимијини дани“ допринос су сећању на њих и прилика да од најумнијих људи које ова манифестација окупља, чујемо различита мишљења“, рекао је приликом отварања манифестације Алексић.
 
За више од две и по деценије постојањаманифестације у Трстенику, Јефимији у част говорили, говорили су највећи књижевници и глумци попут Матије Бећковића, Десанке Максимовић, Мире Алечковић и Валерија Латињина.
 
Гост вечерашњекњижевне вечери биће Др Бабкен Симоњан, јерменски песник, есејиста, преводилац, професор Универзитета и почасни конзул Републике Србије у Републици Јерменији који је, поред дела најзначајних српских песника и писаца, на јерменски језик превео и дела Јефимије Мрњавчевић.Књижевно вече почиње у 20:30 часова уВећници Народног универзитета.

 jefimijini_dani_2015_program_m
 „Јефимијини дани“ настављају се у четвртаккада ће уМузеју Народног универзитета бити представљен тематски зборник „Књегиња Милица- Монахиња Јевгенија и њено доба“. Зборник представља скуп научних радова са научног симпозијума одржаног у оквиру обележавања прошлогодишњих „Јефимијиних дана“. 
Централна манифестација „Јефимијиних дана“ одржаће се у суботу, 20. јуна у порти манастира Љубостиња, а "Похвалу кнезу Лазару" говориће глумица Уна Ђелошевић.  У делу програма „Песничка приношења“ учествоваће Иван Негришорац, Селимир Радуловић, Милица Јефтимијевић Лилић, Сунчица Денић, Мирослав Цера Михајловић, Живорад Недељковић и Бабкен Симоњан. 

trstenicani baner_levo_tot_gray Народни универзитет skgoGray
oup_baner_gray baner_levo_komstan Телевизија Трстеник baner_levo_direkcija
socijalaTSgray Народна библиотека domzdravlja scGray