37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Среда 13 11 2019
Ћирилица
  
  
SRPSKI                                ENGLISH
Српски                           English

sistem48app

stambene_zajednice

 

pecat

 

statut1

 

budze1t

 

sluzbeni_list

konkursi

zastita

sistematizacija

odluka

kodeks

izvestaj

 

spisak

 

vodna_knjiga

 
swirl 

zasticeni_kupac


swirl

zahtev_infor_javni_znacaj

swirl

 

tribina


stalna_konferencija_gradova_fb

pocetna1

Промените величину слова:
sastanak_ppstinskog_rukovodstva_predstavnika_petoletke_m
Састанак Општинског руководства и
представника Петолетке
Поводом одлуке Владе Републике Србије да се са списка седамнаест стратешки важних предузећа изузму две фабрике Прве Петолетке председник Општине Трстеник, Мирослав Алексић сазвао је састанак представника локалне самоуправе, директора фабрика и представника синдиката. Овим поступком Владе фабрике ППТ-ТМО и ППТ „Кочна техника“ остале су без заштите до годину дана од принудне наплате потраживања и то би могло угрозити њихово пословање и у крајњој линији довести до стечаја.
Председник Општине Трстеник, Мирослав Алексић истиче да је у овом тренутку најважније да се уложе сви напори како би се сачувало свако радно место, посебно због тога што оба предузећа у овом тренутку имају уговорене послове.
Циљ данашњег састанка је био да сви заједно донесемо закључке на основу којих ћемо даље деловати како бисмо сачували радна места пре свега у ПТТ-ТМО и у ППТ Кочној техници. Оно што охрабрује је чињеница да оба друштва имају уговорене послове, да могу да раде и да постоји могућност да се стечај избегне уколико се са овим проблемом плански поступа, уколико се схвати озбиљност ситуације. У том циљу локална самоуправа неће потраживати своја дуговања од ова два предузећа и подржаће сваки предлог који доприноси позитивном пословању.“
Алексић је истакао и да је неопходно да се од овог тренутка размишља и о Петолеткиним  предузећима која су обележена као стратешки важна како се не би дошло у ситуацију да се за мање од годину дана ова предузећа нађу у истом проблему
Ми као локална самоуправа не можемо да доносимо одлуке, али смо апеловали на менаџмент, синдикате и раднике да предузму све неопходне кораке како би сачували ова предузећа. Са друге стране апелујемо и на државу да Прву Петолетку схвати као коплекс међусобно зависних предузећа у којима ради преко 3 000 радника и да ову фабрику посматра као целину.“
Мишљење да је неопходно да се Прва Петолетка посматра као целина дели и генерални директор ИХП Прва Петолетка а.д. у реструктиирању, Љубисав Панић.
„У претходном периоду када није успела приватизација Петолетке као целине дошло је до издвајања и осамостаљивања друштава. Сада видимо да би ова борба за опстанак била једноставнија да је Петолетка јединствена целина и због тога смо покренули иницијативу за поновно спајање“, истиче Панић идодаје да је неопходно направити разлику између непостојања заштите и стечаја јер предузећа без заштите уз договор са повериоцима и фабрике без заштите могу наставити са радом.
Директор ППТ Кочна Техника, Новица Радосављевић на састанку је истакао да ово предузеће има проблема са исплатом доприноса али да радници редовно примају плату и да су уговорени послови за Пољску, Енглеску и Италију као и са ЈП „Железнице Србије“.
caslav_kljajic_tmo_m novica_radosavljevic_kocna_m
Часлав Кљајић
директор ППТ-ТМО
Новица Радосављевић
директор ППТ Кочна Техника
Стање у ППТ ТМО је далеко боље од стања у „Кочној“, по изјави директора Часлава Кљајића јер од прошле године уредно плаћају порезе и доприносе. Највећа брига директора ова два предузећа да највећи повериоци, државна и јавна предузећа, не посегну за меницама и блокадом рачуна. 
Најважнији закључак овог састанка је да све фабрике у саставу Прве Петолетке су само формално раздвојене док организационо представљају целину. Прва Петолетка са својих 3200 радника представља највећи металски комплекс у Србији и најважније је да Влада хитно крене у израду трајног решења. 
Представник Самосталног синдиката Кочне технике, Драган Стефановић, каже да међу радницима влада једна мучна атмосфера и да по њему конретно решење јесте да се као и у случају Железаре пребаци друштвени капитал у државни. 
Држава би тада преузела контролу, поставила свој менаџерски тим у Првој Петолетки који ће до коначног решења, приватизације или стечаја, да води фабрику. Не могу они који су довели до ове ситуације да пронађу решење већ мора држава да постави тим менаџера који ће да руководе. У оним фабрикама Прве Петолетке где има стратешки партнер требало би да се иде на објављивање тендера, а тамо где нема могућности да се иде у стечај“, закључио је Стефановић.

trstenicani baner_levo_tot_gray Народни универзитет skgoGray
oup_baner_gray baner_levo_komstan Телевизија Трстеник baner_levo_direkcija
socijalaTSgray Народна библиотека domzdravlja scGray