37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Понедељак 30 03 2020
Ћирилица
Webp.net-gifmaker
pis
call
pks

sistem48app

stambene_zajednice

 

pecat

 

statut1

 

poslovnik

 

budze1t

 

sluzbeni_list

konkursi

zastita

sistematizacija

odluka

kodeks

izvestaj2019

 

spisak

 

vodna_knjiga

 
swirl 

zasticeni_kupac


swirl

zahtev_infor_javni_znacaj

swirl

 

tribina


stalna_konferencija_gradova_fb

pocetna1

Промените величину слова:
Преко десет трстеничких села суочава се са огромним проблемима насталим услед активирања клизишта. Најкритичније је у селу Јасиковица где је грађевинска инспекција издала решења за хитно исељавање три породице као и у селу Брезовица где је седам домаћинстава одсечено од остатка села и до њих се не може прићи возилима. 
 
Најкритичније тачке у селу Јасиковица обишли су Министар за Ванредне ситуације Велимир Илић, председник Општине Трстеник, Мирослав Алексић сарадницима и народна посланица Милена Турк. 
 
Министар Илић сагледао је ситуацију на терену и према његовим речима одмах након извештаја биће урађен план санације али и елаборат трајног решења проблема читавог подручја:
На територији Општине Трстеник у више села активирана су стара клизишта али су се појавила и нова. У Јасиковици су и куће угрожене и Општина је већ издала налоге за исељавање. Ту нема спаса, ове куће морају да се руше и то је констатовала грађевинска инспекција. Направићу извештај за Владу и већ сутра предузети мере. Доћи ће екипе стручњака које ће урадити испитивање и направити програм санације. Сигрно је да ћемо на томе радити одмах“, истакао је министар Илић.
 
kliziste1_m klizista2_m
Министар Илић и председник Алексић
током обиласка клизишта
Кућа исељене породице
Према речима председник Општине Трстеник Мирослава Алексића након поплава које су задесиле општину Трстеник и штете од преко пола милиона евра решење проблема са клизиштима превазилази могућности локалне самоуправе и зато је неопходна помоћ државе.
 
Скоро половина територије општине Трстеник суочава се са проблемом клизишта. У овом тренутку осам путних праваца општине је оштећено, од чега су два потпуно затворена за саобраћај. Издали смо и три решења за исељавање у Јасиковици где постоји огроман проблем јер се цело село са преко 700 житеља налази на подручју испод ког пролазе подземне воде и условљавају клизишта. У селу Брезовица седам домаћинстава је одсечено од остатка села и до тих житеља долази се путем кроз шумске путове. ” - изјавио је председник општине Трстеник, Мирослав Алексић и додао да се у овом тренутку санирају путни правци, али и да се проблем мора системски решавати и  да без подршке Владе Србије локална самоуправа неће успети да помогне угроженима.
 
У општини Трстеник за сада постоји преко 10 активних клизишта и то у селима Јасиковица, Мала Јасиковица, Бучје, Левић, Рујишник, Велика Дренова, Орловац, Мала Сугубина, Дубље, Брезовица и Голубовац. Из сата у сат проширују се стара клизишта и стварају се нова. 
 
klizista3_m klizista4_m
Током обиласка клизишта Министар Илић и председник општине
Алексић у разговору са грађанима 

trstenicani baner_levo_tot_gray Народни универзитет skgoGray
oup_baner_gray baner_levo_komstan Телевизија Трстеник baner_levo_direkcija
socijalaTSgray Народна библиотека domzdravlja scGray