37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Понедељак 30 03 2020
Ћирилица
Webp.net-gifmaker
pis
call
pks

sistem48app

stambene_zajednice

 

pecat

 

statut1

 

poslovnik

 

budze1t

 

sluzbeni_list

konkursi

zastita

sistematizacija

odluka

kodeks

izvestaj2019

 

spisak

 

vodna_knjiga

 
swirl 

zasticeni_kupac


swirl

zahtev_infor_javni_znacaj

swirl

 

tribina


stalna_konferencija_gradova_fb

pocetna1

Почетна страна Општина Трстеник пример добре праксе енергетске ефикасности
Промените величину слова:
Њ.Е. Амбасадор Краљевине Холандије у Републици Србији, Лоран Л. Стоквис и Министар рударства и енергетике, Александар Антић данас су приликом посете општини Трстеник обишли предшколску установу „Бисери“ и Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју „МНРО“ у којима је донацијом Владе Холандије од 700.000 евра уведен нови систем грејања базиран на коришћењу обновљивих извора енергије. 
 
ambasadorh1_m ambasadorh2_m
Разговори у кабинету председника Општине Потписивање документа о
успешној реализацији пројекта
Председник Општине Трстеник „Мирослав Алексић захвалио се Холандској Влади на донираним средствима и Министарству рударства и енергетике на посредовању у реализацији пројекта и истакао да су пројекти из области енергетске ефикасности јако значајни за Општину Трстеник: 
Изузетно је задовољство видети енергетски ефикасан систем који данас функционише у ова два објекта. Велику пажњу посвећујемо пројектима из области енергетске ефикасности. Поред овог управо завршеног пројекта, у Трстенику се уз подршку Немачке развојне банке-КФВ и средствима из локалног буџета управо ради на децентрализација даљинског система грејања и преласка на гас, што ће решити деценијски проблем Трстеника са грејањем,  смањити потрошњу енергената и емисију CO2.“ Изјавио је председник Општине Трстеник Мирослав Алексић и додао да и на овом пројекту постоји значајна подршка Министарства рударства и енергетике.
Донацијом Владе Холандије предшколска установи „Бисери“ у којој борави око 300 деце и дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју  „МНРО“, у коме се води брига о 24 корисника данас имају квалитетно и енергетски ефикасно грејање.
Изузетно ми је драго што видим да систем функционише веома добро и да служи деци. Сматрамо да је енергетска ефикасност један од основних механизама који води ка одрживом развоју и верујемо да је ESCO модел финансирања има велики потенцијал. Општина Трстеник је добар пример за друге општине и јавне установе и срећан сам што смо могли да дамо допринос промоцији обновљивих извора енергије.“, истакао је амбасадор Стоквис.
 
ambasadorh3_m ambasadorh4_m
Посета вртићу "Бисери" Обилазак МНРО
Према речима министра Антића енергетска ефикасност и обновљиви извори приоритет су Министарства рударства и енергетике и Владе Републике Србије:
Ја дубоко верујем да ће овакви пројекти бити идеја водиља за потенцијалне инвеститоре јер омогућавају свима да остваре профит. Модел ЕSCO уговора је један модеран уговор којим Министарство енергетике и Влада Србије пружају локалним самоуправама и свим јавним системима али и приватним инвеститорима да уђу у енергетски ефикасне пројекте и да сви зараде.“, истакао је министар Рударства и енергетике Александар Антић.
Општина Трстеник је једна од четири Општине која преко ЕSCO модела учествује и на пројекту повећања енергетске ефикасности јавне расвете.
Током посете Општини Трстеник потписан је документ о успешној имплементацији и завршетку пројекта „Примена геотермалнe енергије за грејање јавних зграда у Србији“

trstenicani baner_levo_tot_gray Народни универзитет skgoGray
oup_baner_gray baner_levo_komstan Телевизија Трстеник baner_levo_direkcija
socijalaTSgray Народна библиотека domzdravlja scGray