37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Недеља 23 02 2020
Ћирилица
  
  
SRPSKI                                ENGLISH
Српски                           English

sistem48app

stambene_zajednice

 

pecat

 

statut1

 

poslovnik

 

budze1t

 

sluzbeni_list

konkursi

zastita

sistematizacija

odluka

kodeks

izvestaj

 

spisak

 

vodna_knjiga

 
swirl 

zasticeni_kupac


swirl

zahtev_infor_javni_znacaj

swirl

 

tribina


stalna_konferencija_gradova_fb

pocetna1

Промените величину слова:
milicaИдеја за подизање споменика посвећеног знаменитој историјској личности, животној сапутници кнеза Лазара, а потом и владарки Кнегињи Милици, у народу познатој као царица Милица, потекла је од познате професорке Радмиле Милентијевић, која живи у Америци. Она је себи поставила животни циљ да кроз биографије и споменике овековечи наше знамените личности. Ових дана је тим поводом госпођа Милентијевић у посети Трстенику где је и присуствовала састанку Иницијативног одбор за подизање споменика Кнегињи Милици.
У току је конкурс за израду идејног решења за споменик. Одбор је пред уметнике ставио захтеван циљ- да Кнегињу Милицу прикажу као жену и као државника и да њену одору са српског двора прикажу што реалистичније, са свим детаљима који се могу видети на фресци у манастиру Љубостиња. Уметници ће своја вајарска дела достављати до 1. марта ове године, а избор ће се обавити 15. априла, када ће госпођа Милентијевић поново доћи у Трстеник.
Поред споменика који ће бити изливен у бронзи у натприродној величини, биће расписан и конкурс за песму: „Идеја за тај конкурс потекла је на нашим састанцима и ја сам је прихватила. Моја жеља је да имамо мали конкурс на који би се јавили композитори, који могу да склопе композицију да одговара нашој кнегињи, нашој традицији и нашем фолклору“, рекла је Милентијевић.
У Њујорку сам недавно присуствовала откривању скулптуре Николе Тесле на Лонг Ајленду, где је он имао своју лабораторију и подигао своју кулу. Марина Арсенијевић компоновала је дивну композицију, коју је том приликом извела. То је био заиста величанствен спој класичне  музике и наших народних песама“, додала је Милентијевић.
На састанку Иницијативног одбора чула се још једна добра идеја- научни скуп историчара који би био посвећен Кнегињи Милици: „То је јако добра идеја. Ипак, уколико хоћемо да публикујемо све оно што би смо чули на једном таквом скупу, онда би то захтевало мало дужи процес припреме и реализације. Евентуално можемо да организујемо Округли сто на дан или дан после освећења споменика“, закључила је Милентијевић.
Уз богат културни програм, откривање споменика планирано је за 19. август текуће године.

trstenicani baner_levo_tot_gray Народни универзитет skgoGray
oup_baner_gray baner_levo_komstan Телевизија Трстеник baner_levo_direkcija
socijalaTSgray Народна библиотека domzdravlja scGray