37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Недеља 14 08 2022
Ћирилица
Webp.net-gifmaker
call_s

Интерна ревизија

sistem48app

stambene_zajednice

 

pecat

 

statut1

 
JNMZTrstenik

poslovnik

 

budze1t

 

sluzbeni_list

konkursi

poslovnikVECE

poslovnik_zalba

zastita

dz

sistematizacija

odluka

kodeks

strateg


izvestaj2020

 

spisak

 

vodna_knjiga

 
swirl 

zasticeni_kupac


swirl

zahtev_infor_javni_znacaj

swirl

 

tribina


stalna_konferencija_gradova_fb

pocetna1

Сервисне информације

Промените величину слова:

ОБАВЕШТЕЊЕ

Поштовани,

Обавештавамо вас да је Удружење "Српски крајеви" у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије почело са реализацијом програма "Информисање о имовинским правима Срба у Федерацији БиХ".

У наредном периоду ћемо вам слати све битне информације о упису имовине у ФБиХ како би могли да их пренесете заинтересованим грађанима.

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

У целој Босни и Херцеговини је на снази пројекат усклађивања (хармонизације) земљишних књига и формирања јединственог регистра или УПИС ИМОВИНЕ У БиХ.

ОВАЈ УПИС ИМОВИНЕ ЈЕ ОБАВЕЗАН ЗА СВЕ ВЛАСНИКЕ НЕКРЕТНИНА У БиХ!!!

Процењује се да у Федерацији БиХ има око 400.000 катастарских јединица чији су власници Срби који су избегли или се раселили, а највећи број се налази управо у Републици Србији. Зато је наш задатак да им помогнемо да на време упишу имовину на коју полажу право и да спречимо да им та имовина буде узурпирана или чак и одузета.

Како се одвија овај обавезан упис имовине у Босни и Херцеговини?

-Свака општина расписује јавни позив за једну или више својих катастарских општина у коме позива грађане да сами пријаве своју имовину најчешће са роком од 60 дана или максимално годину дана. У Републици Српској се ови јавни позиви објављују у службеном гласнику и јавним гласилима и шаљу се лично на адресу власника. У Федерацији БиХ се ови позиви не шаљу лично него се само објављују у службеном гласнику и неким штампаним медијима који великом броју избеглих Срба (али и других) нису доступни, тако да и не могу бити информисани када је за њихову катастарску општину расписан јавни позив. У пракси то значи да постоји реална опасност да не сазнају на време за тај јавни позив и да пропусте прописане рокове да упишу своју имовину или имовину својих предака на коју полажу право. Истраживањем смо утврдили да иза великог броја власника непокретности није одржана оставинска расправа, па се велики број некретнина води на давно преминуле власнике. Такође постоји реална опасност да ту имовину пријави и упише неко други, па је онда поступак доказивања имовинских права и поврата имовине веома компликован и скуп, тако да многи одустају и остају без остварења својих имовинских права.

О свим детаљима ћемо вас благовремено информисати, како би и ви могли да пренесете ове важне информације директним корисницима. Такође стојимо на располагању да пружимо одговоре на сва евентуална питања која нам можете поставити путем електронске поште на  мејл адресу  Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели  .

Пружајући све битне информације, правећи анализу и пресеке стања, као и медијском кампањом желимо помоћи овој популацији да оствари своја имовинска права.  

Обавештавамо вас и да су отворене посебне канцеларије у Београду и Новом Саду за пружање бесплатне правне помоћи које се искључиво баве проблематиком везаном за овај упис имовине у Федерацији БиХ.


1. 
Канцеларија за пружање бесплатне правне помоћи за упис имовине у ФБиХ у Београду

Адреса: Гаврила Принципа бр. 16, Београд

Телефони: +381645145877, +381601157447 (Viber, WhatsApp)

Мејл адреса:  Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Радно време: радним даном од 8:00 до 15:00


2. Канцеларија за пружање бесплатне правне помоћи за упис имовине у ФБиХ у Новом Саду

Адреса: Војвођанских бригада бр. 17/приземље, Нови Сад

Телефони: 021/528-132 и 021/520-030 сваког радног дана од 9:00 до 15:00 часова

Мејл адреса: -

Радно време: уторак, среда и четвртак од 17:00 до 20:00
 

Славиша Рујевић, председник
Удружење "Српски крајеви"
Нови Сад

trstenicani baner_levo_tot_gray Народни универзитет skgoGray
oup_baner_gray baner_levo_komstan Телевизија Трстеник baner_levo_direkcija
socijalaTSgray Народна библиотека domzdravlja scGray