37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Среда 17 07 2019
Ћирилица
  
  
SRPSKI                                ENGLISH
Српски                           English

sistem48app

stambene_zajednice

 

pecat

 

statut1

 

budze1t

 

sluzbeni_list

konkursi

zastita

sistematizacija

odluka

kodeks

izvestaj

 

spisak

 

vodna_knjiga

 
swirl 

zasticeni_kupac


swirl

zahtev_infor_javni_znacaj

swirl

 

tribina


stalna_konferencija_gradova_fb

pocetna1

Промените величину слова:
У оквиру пројекта "Унапређење људских ресурса у локалној самоуправи", представници 20 градова и општина потписали су 27. фебруара у Београду Меморандум о сарадњи, којим се обезбеђује подршка у унапређењу људских ресурса у овим локалним самоуправама.

Пројекат у вредности од два милиона евра, финансирају Савет Европе и Европска унија, а спроводи га Канцеларија Савета Европе у Србији у директној сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу и Сталном конференцијом градова и општина.

У пројекат су укључени Београд и градске општине Стари град и Савски венац, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Панчево, Краљево, Смедерево, Зрењанин, Чачак, Ваљево, Лозница, Пирот, Бач, Трстеник, Медвеђа, Рашка, Сврљиг и Бујановац.

Министарка Ана Брнабић рекла је да је за пројекат владало велико интересовање.

„Пријавиле су се 93 локалне самоуправе, што је одлична назнака да су одговорне и да знају да препознају своје потребе.

Транспарентност и професионализам локалних самоуправа од кључног су значаја, а пројекат долази у право време због имплементације новог Закона о запосленима", истакла је министарка Брнабић.

Она је најавила формирање Националне академије за јавну управу, која ће бити независна институција, али ће укључивати локалне самоуправе, те се очекује знатан прогрес у овој области у Србији.

Постоји велики простор за међуопштинску сарадњу и у томе ће се локалне самоуправе охрабривати, прецизирала је Ана Брнабић.

Она је истакла да ће до краја марта бити донети предлози о оптималном броју запослених у консултацији са општинама, а овог пута неће се смањивати број запослених линеарно, већ ће општине бити подељене у седам група. Комисија у којој ће бити и представник Министарства за државну управу и локалну самоуправу, према њеним речима, утврђиваће оптимални број запослених у локалним самоуправама, а у неким општинама драстично ће бити смањен број радника.

"Циљ је да се уради више и боље са што мањим бројем људи, јер у неким општинама, на пример, није потребан спортски или просветни инспектор па ће се повезивати две или више општина како би се добила ефикаснија управа", рекла је министарка.

„Трудићемо се да искуство двадесет локалних самоуправа пренесемо на све остале у Србији, како бисмо кренули у нове изазове.

Планирамо да у априлу почнемо велики круг обука намењених локалним самоуправама, како бисмо заједно показали грађанима да ми јесмо њихов сервис", поручила је министарка Брнабић и оценила да се од пројекта на првом месту очекује промена свести у начину рада. 

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да је ефикасна и транспарентна јавна управа један од стубова сваке демократије и саме ЕУ, а реформа јавне управе један од највећих приориотета у оквиру политике проширења ЕУ, попут владавине права и економског напретка.

„Чињеница да се више од 90 општина јавило за учешће у програму показује велико интересовање општина за овакве програме усавршавања и побољшања система руковођења људским ресурсима", рекао је амбасадор Девенпорт, истичући да су општине мотор свих реформи.

Шеф Мисије Савета Европе Тим Картрајт рекао је да локалне самоуправе имају кључну улогу у реформи јавне управе, те да је важно да њихове услуге грађанима и привреди буду ефикасне и квалитетне, а да запослени буду одговорни и да њихов рад буде транспарентан.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић каже да је Град Београд много тога учинио да би учествовао у овом пројекту.

"Драго ми је што је препознат труд и велики рад који је наша управа у последње две године предузимала и посебно задовољство нам је што смо изабрани да будемо један од градова који учествује у овом пројекту", рекао је Младеновић.

Важно је, каже Младеновић, да рационализација у локалној самоуправи по питању броја запослених, њихове обуке и оспособљавања, одговори свим изазовима који подразумевају да локална самоуправа буде много ближа грађанима.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић истакао је да је циљ да се запослени у јавној управи обуче и стручно усаврше ради подизања ефикасности и одговорности у пружању услуга грађанима.

„Људи који раде у локалној самоуправи имају могућност да се едукују и унапређују своје знање, али и могућност да напредују у послу", навео је генерални секретар СКГО.

Више о пројекту „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи" хттп://www.скго.орг/пројецтс/90
 
r1_m r2_m

trstenicani baner_levo_tot_gray Народни универзитет skgoGray
oup_baner_gray baner_levo_komstan Телевизија Трстеник baner_levo_direkcija
socijalaTSgray Народна библиотека domzdravlja scGray