37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Среда 17 07 2019
Ћирилица
  
  
Промените величину слова:

Традицију гајења винове лозе у ове крајеве донели су Римљани у трећем веку. Села Богдање, Велика Дренова, Милутовац, Пољна, Риљац, Бучје, на обронцима Гледићких планина и Гоча, су од давнина виноградарска подручја. Крајем осамдесетих и током деведесетих година овај крај је водио у светској производњи лозних лакемова. Обележавање Светог Трифуна (14. фебруара), заштитника винара и виноградара у Трстенику је већ постала традиција. У празничном расположењу и обиљу квалитетног вина, говори се винска здравица и винска поезија, и бира се краљ вина.
Организатор је Удружење винара и виноградара ''Свети Трифун'' из Риљца и књижевни клуб ''Моравски токови''.
Контакт телефон 715-263Полазак у планине са градског трга

Априла месеца одржава се Пролећни дан планинара. То је најмасовнија манифестација у Трстеничкој општини која окупља неколико хиљада заљубљеника у природу и овај спорт. Планинари освајају Самар, највиши врх Гледићких планина на 922 м, а у другом дану се традиционално походи Гоч.
Организатор је ПСД Љуктен (www.ljukten.rs).
Контакт телефон: 710-104

Јефимијини дани су културна манифестација са најдужом традицијом у Трстенику. Манифестација је покренута 1974. године, а обновљена 1991. године и одржава се треће недеље јуна у порти манастира Љубостиња и у Културном центру у Трстенику. Тих дана Трстеничани и бројни гости се подсећају да су овим тлом ходале српске принцезе, владарке које су водиле земљу у врло тешким историјским тренуцима, Милица и Јефимија. Јефимија, владарка а потом монахиња и прва српска песникиња, сахрањена је у Љубостињи. Јефимији у част еминентне глумице говоре Похвалу кнезу Лазару. Програм садржи и ликовну колонију жена, Слово о Јефимији, Песничка приношења, музички програм. На манифестацији се додељује песничка награда „Јефимијин вез“.
Организатор је Културно-просветна заједница Трстеник, а покровитељи су општина Трстеник и Mинистарство културе.
Контакт телефон: 711-204

Трка чамаца са моткомМанифестација Трстеник на Морави се одржава од 1997. године а од 1999. је посвећена старом трстеничком мосту који је срушен за време бомбардовања.
Трстеник на Морави је спој лета, спорта, забаве, доброг дружења...
Чорбијада је омиљена дисциплина љубитеља ове манифестације и за централну Србију овакав хепенинг је права реткост.
Трка чамаца мораваца мотком је јединствена манифестација на Балкану. Изискује не само физичку снагу већ и умеће управљања чамцем моравским брзацима помоћу мотке.
Највећи куриозитет је вишеструки победник Мирољуб Вучетић-Ћапила, који је чак 9 пута освајао прво место, као најбржи чамџија.
Доброј атмосфери на градској плажи у Трстенику доприносе и трстенички сликари који се труде да ухвате залазак сунца на Морави...
На спортским тереним такмиче се одбојкаши, тенисери, кликераши, фудбалери, ватерполисти а на Морави пионири пецароши и пливачи. Колико Трстеничани воле Мораву говори то што је сваке године све више пецароша међу дечацима и девојчицама, и наравно све више чорбаша.
У вечерњем програму на Омладинском тргу такмиче се бебе у пузању, затим млади певачи на караокама, дефилују манекени, играју фолклорци.
Трстеник на Морави се одржава половином августа, траје 8 дана, покровитељ је општина Трстеник а организатор Туристичка организација општине Трстеник.
Контакт телефон: 715-263Ликовна колонија Рома

У августу се одржава међународна Ликовна колонија Рома која окупља ликовне ствараоце из земље и иностранства. Будећи интересовање припадника различитих народа, она превазилази ромску манифестацију, јер је посвећена међународном разумевању и културној сарадњи.
Организатор је Ликовно удружење Рома Србије са седиштем у Трстенику.
Контакт телефон: 711-387

СТОПАЊА - Дани поврћа
Дани поврћа су привредна манифестација сајамског типа која окупља произвођаче поврћа из региона, као и бројне представнике произвођача хемијских препарата за заштиту биља и семенског материјала. Изложбени програм се сваке године обогаћује културно уметничким програмом, а широј јавности је најзанимљивија весела поворка, на чијем челу је, у фијакеру, неко од познатих глумаца.
Организатор је МЗ Стопања.
Контакт телефон: 727-530

Савремена српска прозаСавремена српска проза је културна манифестација која новембра месеца у Трстенику окупља еминентне ствараоце савремене прозне уметности а у организацији Народне библиотеке ''Јефимија''.
Контакт телефон: 711-212; www.bibliotekajefimija.rs

Време

Трстеник
Кликните за детаљну прогнозу...