37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Среда 23 10 2019
Ћирилица
  
  
Промените величину слова:
Од 15.000 пољопривредникa, чија су газдинства страдала у мајским поплавама, 2.000 живи у општини Трстеник. Укупна штета коју су пролетос претрпели произвођачи у сливу Западне Мораве и Љубостињске реке процењена је на 3,5 милиона евра. Највеће последице осећају произвођачи лозних калемова и воћних садница којима штета још увек није надокнађена.
 
Горану Коларевићу, пољопривреднику из Велике Дренове поплава је уништила 80.000 калемова винове лозе.
"Ми смо покушавали, црпели смо воду и све, али ипак то је култура, није као кукуруз да може да се пресеје или тако нешто. Кад претрпи у првом маху штете, тешко је после исправити", прича Горан Коларевић.
Исту судбину доживело је још 158 трстеничких калемара. Пошто им штета није надокнађена, производњу ће покренути само они са уштеђевином, а њих је мало.
"Да би започели производњу у старту им треба неких 12 до 13 динара по једном окалемљеном комду. Штета може да се надокнади у систему за наводњавање, у парафину који се користи за парафинирање лозних калемова", каже Радисав Милановић, расадничар из Велике Дренове.
 
Производња калемова је скупа па је и укупна штета у овој грани пољопривреде велика - чак 190 милиона динара.
"Све друге општине које су поплављене нису се сусреле са тим проблемом јер се расадничарством баве људи у овом крају трстеничке општине. Надамо се да ћемо у наредном периоду тим људима помоћи да занове своју производњу барем кроз репроматеријал који им је неопходан како би у овој години наставили производњу", наводи Мирослав Алексић, председник општине Трстеник.
 
Иако се у две општине Расинског округа, трстеничкој и крушевачкој произведе 90 процената калемова лозе и воћа у Србији, ову пољопривредну делатност Министарство пољопривреде ни у уобичајеним околностима не субвенционише.
 
Зато се калемари надају да ће преговори са Европском унијом која је у више наврата помагала трстеничким пољопривредницима уродити плодом.

Време

Трстеник
Кликните за детаљну прогнозу...