37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Среда 23 10 2019
Ћирилица
  
  
Промените величину слова:
Амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт, председник општине Трстеник Мирослав Алексић и директор Канцеларије за обнову поплављених подручја Марко Благојевић обишли су данас радове на обнови система за водоснабдевање у Трстенику који је оштећен током поплава у мају прошле године, као и породице чије се куће обнављају средствима Европске уније. 
 
Мајске поплаве су Трстенику  нанеле штету од преко 5 милиона евра.
 
У Трстенику смо успели да санирамо готово сву штету. Европска уније и Влада Србије помогли су се наши суграђани врате у своје куће. Завршили смо санацију готово свих 130 објеката. На преостала 3 санација је у завршној фази. Надамо се да ћемо до марта санирати и штету које је претрпело наше извориште са кога се водом напаја преко 20.000 грађана“, рекао је председник општине Трстеник, Мирослав Алексић.
 
Главна изворишта за снабдевање водом Трстеника загађена су током поплава у мају прошле године, када се Западна Морава излила и нанела велике количине муља, због чега је водоснабевање Општине морало да буде обезбеђено са алтернативног извора „Прњавор“ који тренутно подмирује потребе становника. Санацију три инфилтрациона језера на изворишту „Старо корито“ Европска унија финансира са преко 190.000 евра.
 
Оспособљавање система за водоснабдевање у Трстенику је један од највећих појединачних инвестиција ЕУ у санацију последица прошлогодишњих поплава. Радови на другом језеру приводе се крају, а треће ће ускоро бити санирано, што ће бити и крај проблема са којим је општина суочена“, рекао је амбасадор Девенпорт.

davenport1_m davenport2_m davenport3_m
Амбасадор Девенпорт током посете изворишту "Старо корито" и селу Грабовац
 
Санацију штете у Трстенику помогла је и Канцеларије за обнову поплављених подручја. Решава се главни проблем који се односи на водоснабдевање, али се очекује и наставак обнове путне инфраструктуре, која је средствима локалног буџета већ доведена у проходно стање:
 
Европска унија заједно са партнерским организацијама без одлагања је кренула са пројектом решавања проблема водоснабдевања Трстеника, а радови су сада већ у поодмаклој фази. Поплава је ођедном причинила велику штету на изворишту воде, која се одразила на живот целе општине. Очекује нас и наставак радова на путној инфраструктури“, рекао је директор Канцеларије за обнову поплављених подручја Марко Благојевић.
 
Европска унија која је са преко 40 хиљада евра финансирала обнову 13 кућа на територији општине Трстеник помаже и пољопривреднике. Пакете сточне хране при посети амбасадора Давенпорта је примило 77 породица које се баве од пољопривредом. Помоћ у обнављању производње кроз набавку семена жита за зимску сетву, ђубрива и садница воћа до сада је добило 730 пољопривредних домаћинстава у Трстенику. У наредном периоду планирана је испорука пољопривредне опреме, семена и ђубрива за пролећну сетву, пластеника и стоке.

Време

Трстеник
Кликните за детаљну прогнозу...