37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Четвртак 24 09 2020
Ћирилица
Промените величину слова:
help_mПомоћ из Европске Уније за угрожене општине, међу којима се налази и Трстеник, стићиће кроз програм „Помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији“. За реализацију овог програма задужена је немачка организација Хелп која је недавно започела реализацију активности, посетом погођеним општинама.
У оквиру овог пројекта биће реализоване две компоненте: помоћ стамбеном збрињавању породица које су пострадале у поплавама и економска ревитализација микро и макро бизнисима, предузећа и пољопривредних газдинстава.
„Оно што је Европска унија обезбедила јесу грантови у грађевинском материјалу и радовима, али предвиђена је и изградња монтажних кућа за оне који су их изгубили у поплавама. Такође, предвиђени су грантови за помоћ у материјалу и опреми за ревитализацију предузетника и пољопривредна газдинства“, рекла је координаторка пројекта Милка Ђурђевић.
Штета на стамбеним, инфраструктурним објектима и пољопривредним добрима у општини Трстеник од мајских поплава износи преко 500 милиона динара, а ниједан динар није стигао као помоћ од Републике већ је нужна санација финансирана средствима из локалног буџета. Очекивана помоћ од овог пројекта износи преко 140 хиљада евра.
Ово је врло значајна донација за наше становнике који су погођени мајским поплавама. Ангажовали смо преко 30 милиона динара из локалног буџета за санирања последица од поплава. Највећа штета настала је код пољопривредних произвођача. Заиста очекујем помоћ и од државе јер је око 550 пољопривредних произвођача у општини Трстеник претрпело штету која износи преко 330 милиона динара“, казао је предсеник општине Трстеник, Мирослав Алексић.
У наредном периоду биће формиране комисије за селекцију корисника у чијем саставу ће бити по један представник општинске управе, штаба за ванредне ситуације, Центра за социјални рад, Канцеларије за помоћ Владе Републике Србије и представник Хелпа-а.
Вредност пројекта који реализује Хелп у оквиру програма ЕУ износи 2 милиона евра и та средства биће у распоређена Трстенику, Косјерићу, Краљеву, Лазаревцу, Свилајнцу и Варварину.

Време

Трстеник
Кликните за детаљну прогнозу...