37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Четвртак 24 09 2020
Ћирилица
Промените величину слова:
Међу шест општина које су добиле печат квалитета у виду сертификата Националне алијансе за локално економски развој (НАЛЕД) почасно место заслужила је и општина Трстеник. Овим сертификатом за повољно пословно окружење постиже се хармонизација рада локалних администрација према јединственом стандарду и омогућава се лакши долазак до нових улагача. 
 
Мислим да је ово једна велика ствар за привреднике и становнике наше општине јер се Трстеник нашао међу шест општина у Србији које су ове године оствариле и испоштовале све критеријуме да се сврстају у групу општина са повољним пословним окружењем. То је био мукотрпан посао и ми смо годину дана имплементирали европске стандарде по којима треба да послује локална самоуправа. Суштина је да ми овај сертификат спроводимо у пракси и локална самоуправа треба да буде ефикасан сервис грађанима, а ми смо заједно са НАЛЕД-ом направили јако велики резултат“, казао је председник општине Трстеник, Мирослав Алексић.
 
dobitnici_m
Добијање овог сертификата општину Трстеник сврстало је у групу од тридесет општина које поседују сертификат општине са повољним пословним окружењем. Оно што следи, по речима извшне директорке НАЛЕД-а Виолете Јовановић, јесте интензивни програм двогодишње промоције за све општине које су добиле сертификат, па тако и за општину Трстеник. 

Општина Трстеник, захваљујући напорима које је локална администрација заједно са председником улагала у претходне две године, нашла се у групи одабраних локалних самоуправа које су понеле ову ласкаву титулу. Признање које је сада већ познато у региону значи да је општина средила све процедуре које су у њеној надлежности и тичу се привреде: од планске документације, стратешких и просторних планова, канцеларије за локално- економски развој, привредног савета, базе података које су потребне привреди. Такође, и свих оних сервиса које пружају локалним привредицима који ту већ постоје и који ако су задовољни постају најбољи промотер нових улагања у општину и амбасадор нових инвестиција“, казала је Јовановић.

П
ланирана двогодишња промоција општине биће циљана како би се привукла пажња инвеститора на оне секторе привреде који су у општинама конкурентни. У општини Трстеник то је свакако пољопривреда и производња свеже хране.
   
СЕРТИФИКАТ ПОДСТИЧЕ КОНКУРЕНЦИЈУ ИЗМЕЂУ ОПШТИНА
 
Кори Удовички, министарка за државну управу и локалну самоуправу Владе Републике Србије најавила је за јесен измену регулатива, које ће јединицама локалне самоуправе обезбедити подстицај за развој, а то су отклањање административних препрека за брже и боље пословање и Нацрт закона о инспекцијском надзору.
"Страни инвеститори не виде Србију као посебну дестинацију за улагање, већ у склопу региона и зато је процес сертификације одличан начин да се подстакне сарадња Србије и земаља у региону како би се привукло што више инвестиција", рекла је министарка Удовички. 
 
kori_m
Она је истакла да је сертификација коју НАЛЕД спроводи прави начин и пут да се остваре конкретни резултати на локалном нивоу јер процес сертификације подстиче и конкуренцију између општина. Такође, скреће пажњу који су то елементи неопходни да би локална самоуправа била успешна,  у процесу који нуди модел сарадње привреде и локалне самоуправе и који подстиче конкурентност, међуопштинску и међурегионалну сарадњу.
 
Сертификате је на свечаној церемонији  4. јула у Скупштини града Београда доделио председник Управног одбора НАЛЕД-а Владан Атанасијевић који је позвао што више градова и општина из Србије да крену у освајање и регионалног серификата.

Време

Трстеник
Кликните за детаљну прогнозу...