37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Недеља 23 02 2020
Ћирилица
  
  
Промените величину слова:

ОДБАЧЕНА ТУЖБА ТРСТЕНИКА ЗА

ИСТРАЖИВАЊЕ НИКЛА

Управни суд Србије, одељење у

Крагујевцу, одбацио је тужбу коју
је против Министарства природних
ресурса, рударства и просторног
планирања поднела општина Трстеник
због продужења истражног права
предузећу „Serbian Nickel“ за извођење
геолошких истраживања 
никла и кобалта.
Образложење је "да 
је тужба поднета
од лица које нема
активну легитимацију
за подношење 
тужбе". 
 
 
nikl_polje_m
Рударење никла, нигде насеља
Беспућа Нове Каледоније  (Малинезија) 
Председник општине Трстеник Мирослав Алексић реаговао је на Решење Управног суда у Крагујевцу којом је одбијена   тужба коју је општина Трстеник поднела против Министарства рударства због продужења права предузећу „Србија никл“ за истраживање никла на територији општине.
Ако се у Решењу каже 'да је тужба поднета од лица које нема активну легитимацију за подношење тужбе', то значи да Управни суд сматра да општина Трстеник нема право да у овом процесу поднесе тужбу и да нема право да штити интересе својих грађана. Ја заиста не желим да вршим било какав притисак на судство. Оно треба да буде независно, али постављам питање да ли је могуће да једна општина нема право да штити интересе свог становништвa?“, каже Алексић.
Ми ћемо од Врховног касационог суда захтевати преиспитивање судске одлуке. Општина Трстеник ће и даље наставити да свим средствима штити своје и интересе свих становника општине“, додао је Алексић.
Ми смо пријавили Рударско-геолошкој инспекцији да предузеће „Србија никл“ није испоштовало Решење које им је  издало Министарство рударства и није кренуло у предвиђеном року са истражним радњама. То су констатовали и представници инспекције и предузећа „Србија никл“ када су изашли на терен и у записнику који нам је послат. Забрињава нас чињеница да у Србији неко може демонстрацијом силе да реализује неке одлуке, иако је то противно и одлукама локалне самоуправе и надлежних институција. Очекујемо да на основу инспекцијског извештаја Министарство добије налог и стави издато Решење ван снаге и обустави било какве истражне радње на територији наше општине“, додао је Алексић.
Верујем да ће и Влада РС и држава овог пута одреаговати у интересу свих становника општине Трстеник. Подсећамо јавност да је СО Трстеник у септембру 2012. године донела једногласну одлуку којом се забрањују било какве истражне радње на територији општине. Тражимо од Mинистарства за локалну самоуправу и регионални развој да заштити одлуку општине и стави се у одбрану интереса становника, не само наше општине, већ и читавог региона од Крушевца до Краљева. Иза нас стоје и наши грађани, који су својим потписима дали подршку нашој иницијативи да се забране било какве истражне радње у циљу експлоатације руде никла. Нећемо одустати, јер здравље грађана нема цену и ми у Трстенику не желимо да будемо жртва зарад нечијег економског интереса, профита или материјалне користи“, закључио је Алексић.

Време

Трстеник
Кликните за детаљну прогнозу...