37240 Трстеник, Кнегиње Милице 5 - Телефон: 381 (0)37 714-333; 714-598

Добродошли на званични сајт општине Трстеник

Среда 23 10 2019
Ћирилица
  
  
Промените величину слова:
Општинска комисија за имплементацију програма и подстицаја у пољопривреди, руралног развоја и предузетништва утврдила је обим Акционог плана за спровођење мера пољопривредне политике и руралног развоја на подручју општине Трстеник за текућу годину.
У изради Акционог плана коришћени су сви позитивни примери доделе подстицаја у 2013. години, посебно у биљној и сточарској производњи кроз сарадњу са партнерским организацијама.
Оно што је најзначајније у програму јесте да је тежиште стављено на партнерства која се формирају у области пољопривредне производње. Ове године ћемо ширити тај спектар производа. Поред засада јагода, моје смо делили прошле године, ићи ћемо на производњу вишања и купина. Такође, проширићемо и круг партнера. Поред Нове Слоге, која је била успешан партнер у 2013. години и задруге „Напредак“ из Стопање, сарађиваћемо и са  фирмом „Темпо“ из Планинице и са другим партнерима који се буду појавили у овој години. У области сточарства поред наставка набавке јагњади које ћемо делити сточарима по истом принципу као и прошле године (два јагњета уз обавезу да се кроз две године врате), проширићемо ту област и на набавку назимица супрасних крмача. Наставићемо и у 2014. години са програмом осемењавања крава, набавком  квалитетнијег семена за произвођаче сименталске сорте. Планирамо и неке друге акције, за које већ постоје предлози од стране сеоских месних заједница“, рекао је Драгиша Трошић, председник Општинске комисије и шеф одсека за привреду оштинске управе.
Укупан обим пласмана зависиће и од опредељених средстава у буџету општине Трстеник: „Буџетом општине Трстеник је за 2014. годину укупна позиција за развој пољопривреде и предузетништва близу 40 милиона динара. Конкретно за област субвенција ове године је предвиђено 18 милиона. То је износ који је отприлике реализован и у прошлој години, али уколико буде интересовања за неке програме и у већем износу, ми ћемо се обратити локалној самоуправи да нам дозволи да ребалансом буџета добијемо већа средства ако се за то покаже оправдана ппосета“, додао је Трошић.
Комисија је утврдила предложени Акциони план, који ће проследити Привредном савету општине Трстеник на разматрање, а затим и Општинском већу које треба да га усвоји до краја овог месеца, како би могло да се крене са реализацијом програма поделе подстицаја за 2014. годину, за које већ сада постоји велико интересовање предузетника и пољопривредника са територије општине Трстеник. 

Време

Трстеник
Кликните за детаљну прогнозу...